Agenda Innlandet-konferansen gikk i dag av stabelen med over 400 deltakere. Konferansen har de siste tre årene vært en viktig møteplass for blant annet næringsliv og politikere i fylket. Årets konferanse fokuserte på hvordan Innlandet i vår nye hverdag kan møte de mulighetene og utfordringene som kommer. Se bilder fra konferansen nederst i artikkelen.
Usikkerhet i verden påvirker også Innlandet
Pandemi, klima og en ny krig skaper usikkerhet i verden. Vi står overfor nye utfordringer og kriser som i stor grad også påvirker norsk økonomi. NHO-direktør Ole Erik Almlid ser på det store bildet og at bedriftene i Innlandet er en viktig faktor for å møte muligheten og utfordringene som kommer i tiden fremover. Også Statsminister Jonas Gahr Støre har stor tro på fylket.
Innlandet har det vi trenger for å speede opp det grønne skiftet og for å skape nye arbeidsplasser, forteller statsministeren.
Også sjeføkonom i SpareBank1, Harald Magnus Andreassen, merker hvordan disse krisene påvirker Norge.
Bedriftene skal skape morgendagens arbeidsplasser, slik de alltid har gjort, forteller han.
Krisene påvirker også arbeidsmarkedet og den kompetansen bedriftene trenger i fremtiden. Linn Alicia Slora Kristiansen, seniorrådgiver i NHO Innlandet og Monika Ryan Gillerhaug, manager i BDO, ser at forventningene til fremtiden gjør at bedrifter nå ønsker kompetanse fra yrkesfag og fagskoleutdanninger.
Fylket må fri til de unge
Selv om vi lever i en verden i endring, ser vi også at dette skaper mange nye muligheter. Fylkesordfører i Innlandet fylkeskommune, Even Aleksander Hagen, sier at fylket har mange gode muligheter i tiden som kommer.
Mange av løsningene på disse utfordringene ligger i Innlandet, forteller han.
Fylket preges av mange unge hoder med et stort potensiale. For å unngå å miste denne kompetansen, er det viktig at Innlandets bedrifter ser hvor mange muligheter som ligger hos den yngre generasjonen. Sammen med Øystein Pettersen møter vi tre INNspiratorer som er en del av et utviklingsprogram for unge endringsledere i Innlandet. Her påpekes det at en stor del av unge er villige til å jobbe gratis en periode for å skaffe seg et nettverk, allikevel er det få bedrifter som utnytter denne muligheten.
Unge får ikke mulighet til å vise hva de kan, og kompetansegapet kommer til å fortsette å vokse, konkluderer de.
Et grønt skifte og en ny generasjon
Det mye omtalte grønne skiftet ble også et hett tema under årets konferanse. Vi ser stadig flere nye bedrifter som fokuserer på bærekraft og flere bedrifter som ønsker å fornye seg for å følge utviklingen. For å hjelpe til med dette har Sparebank1 utviklet en egen bærekraftsveileder. Under konferansen tok de dette et skritt videre og annonserte at SpareBank1 Østlandet lanserer et bærekaftsfond med midler som skal gå til gode tiltak og prosjekter som har en positiv påvirkning på klima og miljø. Fondet er på 10 millioner kroner og det vil bli tilført midler hvert eneste år. Det blir også etablert en egen bærekraftspris til næringslivet på 100 000 kroner.
Felles for mange av talerne er hvordan de ser på kommende generasjoner som en av de største ressursene for fylket. Også de unge er klar over at de er en stor ressurs som burde utnyttes for vårt felles beste. Flere av de oppfordrer Innlandsbedriftene til å satse på ung arbeidskraft.
Ungdom i innlandet trenger jobb og arbeidslivet trenger ungdommene, sier Olea Hildrum, leder av Ungdommens fylkesting.
Gjeve priser til Young Professionals og Arild Halvorsen
Konferansen ble avsluttet med en prisutdeling der grunnleggerne av Young Professional Lillehammer og Gudbrandsdalen, Silje Lyngved Owrenn og Birgitte Bay, ble kåret til årets INNspirator. Young Professionals, også kalt YP, er et nettverk for ung kompetanse der ambisiøse kvinner og menn mellom 20 og 40 år møtes for å bli kjent og for å sammen bidra til en positiv utvikling i lokalsamfunnet. Siden starten i 2020 har nettverket opplevd stor vekst og kan nå skilte med nesten 700 medlemmer.
Fortsett å være oppmerksomme på ung kompetanse, det er så viktig, oppfordrer prisvinnerne i sin takketale.
Årets Innlandspris 2021 gikk til Arild Halvorsen. Halvorsen er kjent for sitt store engasjement innenfor kunst og kultur, og jobber blant annet som regissør og produsent. Han innrømmer at han har visst om seieren en liten stund, og at han i begynnelsen nesten syntes det var litt kleint å bli gjort stas på på denne måten. Etter noen runder med seg selv bestemte han seg imidlertid for å erkjenne at han faktisk er litt stolt.
Prisvinneren trekker, som mange andre under dagens konferanse, frem viktigheten av godt samarbeid. Han påpeker også at vi må fortsette å bygge hverandre opp, og at vi må bli flinkere til å unne oss selv og andre suksess.
Og akkurat nå synes jeg at dere skal unne meg denne suksessen, sier han lattermildt til publikum og takker for oppmerksomheten.
Comments